Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Rügyterápia

2014.03.22

Eljött a rügyelixírek készítésének ideje:

Készítés menete: vásároljunk 2,5 vagy ½ literes műanyaggal bevont fém kupakos új üvekeket az üvegboltban.

Kivonóoldat elkészítése:

1 rész 96% alkohol

1 rész tisztított vagy desztillált víz

1 rész Agávé szirup (DM-ben lehet kapni 2,50 dcl 1200 FT, ez a legtisztább növényi szirup mert nem tűri a növényvédelmet) Összerázzuk és kivonulunk a természetbe. Ha a kivonó oldatunkat elosztjuk 10 részre akkor egy rész legyen a rügy.

Ha van lehetőséged szent helyről gyűjts, ha nincs tiszta csendes forgalomtól távoli helyről gyűjts.Legjobb egyedül vagy kis távolságot hagyni társunktól. Felvenni a természettel a kapcsolatot. Üdvözölni és nagy tisztelettel és szeretetteli érzéssel megkérni a kiválasztott bokor, cserje szellemét, gondozó Tündérét, hogy megengedi e, hogy a rügyeiből szedjél a tested ill. az emberi test gyógyitására. Ha igent  választ kapsz megérzed. Kérd jelezze ha már nem akar több rügyet adni, (tegnap nem voltam elég figyelmes és egy vadrózsbokor szúrással figyelmeztetett, Elég!). Közvetlenül az üvegbe szedd a rügyet és közben imádkozhatsz, mantrázhatsz de egyszerűen folyamatosan mondhatod, köszönöm.

Ha hazamégy csomagold selyempapírba, majd alufóliába és  elektromos készüléktől távol tartsd. Naponta rázogasd és napoztad napsütésben, hogy felvegye a nap energiáját. Hidegtől óvd.

 

Fogyasztás:  naponta 3-5 csepp 3x maximum 3x10 csepp. Fokozatosan kell emelni a csepp számot. Közvetlenül a nyelvre cseppenteni (ne érjen a cseppentő a nyelvhez) vagy pohár vízbe és meginni.

Egyszerre 5-maximum 6  féle elixírt lehet fogyasztani.

Fogasztási javaslat 3 hónap, ezért min. 2,5 dl kell készíteni egy kurához.

 

Mikroelemek, makro elemek, növényi hormonok. A rügyek szöveteiben jóval több genetikai információt hordozó nukleinsav található, mint a növény bármely más részében. A nukleinsav a genetikai információ hordozója. A legelemibb biológiai életenergiákat mozgósítják. A rügy hordozza a növény teljes fejlődéstörténetét és jövőbeni fejlődését térben és időben.

 

A Gemmoterápia egy olyan növényi terápia, mely a megújult Fitoterápia egyik tudományága, mely legutolsóként jelent meg azon eljárások között, melyek az évszázadok alatt azért fejlődtek ki, hogy a növények gyógyító tulajdonságait használják. Belgiumban (Brüsszel) született meg ez az eljárás dr. Pol Henry munkássága nyomán, és ezt követően dr. Max Tétau által elterjedt Franciaországban is, a caeni dr. O. A. Julian és Flament kezdeményezésére. A szakkiefejezés és a metódus igen gyorsan elterjedt külföldön is. Az érdem mindenesetre Henry Polé, a belga homeopata orvosé, aki szisztematikusan és tüzetesen vizsgálta a rügyek tulajdonságait, kidolgozva egy sor kivonatot, melyeket „gemmoterápia” (rügygyógyszer) vagy „gemmodertivátum” (rügykivonat) néven ismerünk. Ez a természetes terápiás módszer gyógyászati célból alkalmazza a még fejlődő, vagyis még embrionális stádiumban (merisztéma) lévő friss növényi szövetekből kinyert kivonatok tulajdonságait. A rügyekben, a bimbókban, sarjakban és a fiatal gyökerek egész külső burkában, úgy mint más emrionális növényi szövetekben, bármennyi idős legyen maga a növény, a növényi sejtek elsődleges anabolikus tulajdonságai megtalálhatóak.

merisztematikus szöveteknek magukba zárják a növény számára szükséges hatóanyagoknak és életenergiájának minden potenciáját, melyek a téli pihenő utáni vegetációs időszakban kialakuló új részek kialakításában segítenek. Így ezek alkalmasak arra, hogy különböző biológiai folyamatokat aktiváljanak és hatékonyan járuljanak hozzá az elgyötört szervezet gyógyulásához. Valójában ezen növényi részek mindegyike rendkívül gazdag még fejlődő szövetekben, s túl azon, hogy a minden fajtára jellemző hatóanyagok kiemelkedő koncentrációja figyelhető meg bennük, még tartalmaznak nukleikus savakat, aminosavakat, auxint, biostimulálókat, citochinint, enzimeket, növényi hormonokat, gibberellint, mikro-polipeptideket, fehérjét, ásványi sókat, enzimeket és vitaminokat, melyek képesek befolyásolni az emberi test homeosztázisát.

 

A gemmoterápiás hatóanyagokat hideg áztatás útján vonják ki egy különleges oldatban, mely titrált etilalkoholból (100%-ban természetes, cukorrépa erjedéséből származó, genetikailag nem módosított) + montegrimanoi gyógyvízből + növényi eredetű glicerinből áll. Ebben négy hétig hagyják ázni a merisztematikus szövetekből álló friss növényi szöveteket, úgy mint rügyek, csírák, fiatal hajtások, bimbók, háncs, fiatal gyökerek, barka, termékeny nőivarú barka, fiatal gyökerek, a gyökerek kérgének belső része, a fiatal ágak kérge, növényi nedv, magok, xilém, és más embrionális, még fejlődésben lévő növényi szövetek, melyek a célra alkalmasnak bizonyultak.

Boróka fiatal hajtásmacerátum
Veseelégtelenség - Májelégtelenség
. Indikáció: Krónikus májbetegségek, sárgaság, májcirózis, epehólyag panaszok, vesekövek, vesehomok, vértisztítás. Magas koleszterin és triglicerid-szint, elhízás. Vízvisszatartás. Elmélyíti a légzést és a földerőkkel való összhang ritmusát, így talajt rak a talpunk alá. Segíti a személyiséget egyéniséggé válni. Önmagunk ébredő gondozásában a vér vagyis a tudat tisztításában igen nagy erejű segítő társ.

Csipkebogyó bokor fiatal hajtásmacerátum
Migrén, Allergia, Asztma, belső gyulladások, ízületi gyulladás, mikrokeringés, Rozácea. Allergiás eredetű bőrtünetek, bőrgyulladások, sápadt, fakó bőr. Indikáció: fáradtság, kimerültség, letargia, fejfájások, felsőlégúti panaszok, dohányzók, a bőr korai öregedése, hajszálértágulatok megjelenése az arcon. A kimerültség és a fáradtság feloldója, az idült és makacs fejgörcsök (migrének) többségét is feloldozza. Féken tartja az aluszékonyságot és az álomkórt. Megújítja az arc bőrét, csökkenti a hajszálértágulatok megjelenését.

Diófa rügymacerátum
Bélfertőtlenítés, bélrenyheség. Felfúvódás, étkezés utáni puffadás, alacsony vércukorszint. Hasnyálmirigy elváltozások, hasnyálmirigy funkciók javítása. Fertőzések kivédése, immunstimuláló (auto-immun és immunrendszer erősítés). Ha élethelyzeteink megoldatlanságai már fizikai fájdalomként megjelennek (gombás és bakteriális fertőzések, szélsőséges emésztési zavarok, stb.), akkor kész megszabadít a múlt hozadékaitól.

Galagonya bokor rügymacerátum
A szív és a gyomor rügykoncentrátuma. A lép, a gyomor és a szív életenergiáját növeli. Indikáció: Magas vérnyomás, Szív és érrendszer védelme, szívelégtelenség, szívritmus zavarok, koszorúér-görcsök, angina pectoris, érelmeszesedés, szívidegesség, nyugtalanság, düh, robbanékonyság, általánosan fokozza a keringést, erősíti a gyomrot. Az önbeavatás színét hirdeti, életáradása testet-lelket erősít. A vér és a véráram megtisztításával megnyílhat a tudat és a tudatra ébredés lehetősége.

Vadgesztenye rügymacerátum
Erek. A mélyvénás trombózis megelőzéshez. Erősíti a tüdőt, erősíti a légző rendszert, különösen ajánlott felső légúti hurutokban. Indikáció: Vénás elégtelenségek, vénás pangások, visszerek, aranyerek, visszeres fekélyek, gyulladások és törékeny kapillárisok. Nagy segítség az erejüket veszítő öregeknek és az erőtlen fiataloknak, az egyedüllétbe menekülteknek, az ereiket belső és csendes szomorúsággal túltágítóknak.

Vörösáfonya fiatal hajtásmacerátum
Bélmotilitás, baktériumflóra és húgyútak. Indikáció: Kedvező hatással van a bélflórára, csökkenti a belső gyulladásokat. Húgyúti rendszer, hólyaghurut, méh mióma, menopausa és hormonális öregedés. Székrekedés, szorulás, hasmenés, irritábilis vastagbél-, görcsös vastagbélgyulladás. Magát az életet, a szívből fakadó szeretetet hirdeti, amivel a test és a lélek marsikus vörösbe-gyulladásait, lázlángolását és hisztériás ömlengéseit képes megszelídíteni.

 

A Rügyterápia történelmi háttere azoknak, akik mélyebben bele szeretnék magukat ásni: 

Néhány állatfaj, mikor megbetegszik, friss hajtásokat keres magának. A birkák és a kecskék, melyek folyamatosan falják a rügyeket, sarjadzó hajtásokat és a fiatal ágak kérgét, úgy tűnik, ellenállóak a rákos megbetegedésekkel szemben.

A rügyek terápiás célú alkalmazása nem egészen új ötlet. Az ókori ayurvédikus gyógyászatban, csakúgy, mint a hagyományos kínai orvoslásban a növényi rügyek, hajtások és gyökerek fontos helyet foglaltak el földünk legrégebbi gyógyítói fegyvertárában. Az Atharvaveda VII. könyvében, ahol a növényeket osztályozzák, leírások találhatók a gyógyászatban használt növények részeiről, s ezek között felfedezhetjük a rügyeket, leveleket, virágokat, bogyókat, növényi törzseket, ágakat, szárakat, kérgeket, gyantát, és a gyökereket.

Keleten Galenus megalkotta az Apocont, mely a legtöbbre tartott sebbalzsam volt a maga idejében, s elkészítésének módja az volt, hogy három hónapig áztatták a nyárfa rügyeit olívaolajban, napra kitéve, s mindennap felkeverték a folyadékot. 

Nicolas De Myrepseközépkori görög orvos felfrissítette az „Unguento Populeum”ötletét és formuláját, mely évszázadokon át nagy népszerűségnek örvendett.

Az alkímisták sem szabadulhattak csodálatától és meggyőző erejétől, hogy a rügyekben és gyökerekben növényi életenergia lehet: s valóban megalkották a rügyekből a „tavaszi elixírt”, miközben az „őszi elixír”magokból és gyökerekből állott. A rügyeket és hajtásokat úgy tekintették, mint az élettani ciklus tartóssá tevőjét, mely minden tavasszal megújul, miközben a növények folyamatos élete ősszel a magok segítségével valósul meg. A reggeli harmat viszont általános oldószerként szolgált a szervezet anyagcseréjének elősegítésében és stimulálásában.

A híres Paracelsus, századokkal megelőzve a jelenlegi fitokémiai felfedezéseket, már megsejtette a növények különböző részeinek terápiás tulajdonságait és alkalmazási lehetőségeit, azt állítva, hogy „különböző erők vannak a rügyekben, a levelekben, a bimbókban… azaz saját figyelmünket az első hajtásoktól kezdve kell az utolsóra irányítanunk, mivel ilyen a természet… Így a kis rügyeken keresztül történik az érés, egyik a lombokhoz vezet, egy a virágokhoz vezet, egy a rostokhoz vezet, egy a nedvekhez vezet, egy a levelekhez vezet, egy pedig a gyümölcsökhöz vezet.”

Az elmúlt évszázadban Vlagyimir Petrovics Filatov, orosz szemész (1875-1956), aki elsőként hajtott végre szaruhártya átültetést, kitalált egy speciális kezelési módot a szövetek regenerációjára, melyet a tartósított vagy kivonatos formában alkalmazott növényi és állati szövetekből nyert biogenikus stimulálószereknek a szervezetbe juttatására alapozott, beültetés, vagy – a kivonatok esetében – injekció formájában parenterálisan.

Végül Pol Henry volt az, aki megfigyelte, hogy a növényi embriókban, melyek eltérnek a felnőtt növénytől, mennyiségileg és minőségileg is különleges hatóanyagok rejlenek, s amely anyagok pontosan alkalmazhatóak az elektroforézisben, s az egyéni terápiában is speciális hatásuk lehet. Ő volt tehát az első, aki munkáját szisztematikusan szentelte a merisztémákkal való kísérletezésnek és tanulmányoknak, kidolgozva és javasolva egy új „fito-embrio-terápiás” metódust a felnőtt növényi részek helyett a rügyeket felhasználva. 

Ha kedvet kapsz a rügyezéshez köszöntlek az elixírezők táborában.

Szeretettel Drengács Margit Vadvirág